Jaarlijks vragen we aan een "unusual suspect" zijn of haar visie op de toekomst van Europa in een 'State of the European Union'. Dit naar aanleiding van de "dag van Europa" op 9 mei.

 

Editie 2021 - "Durf dromen, Europa!" door Annemie Struyf

Vorig jaar bracht Dirk De Wachter zijn State noodgedwongen via video. Ook dit jaar zien we ons gedwongen om er een video-editie van te maken. We kijken alvast reikhalzend uit naar de State van Annemie Struyf, met als veelbelovende titel "Durf dromen, Europa!". We lanceren haar State op zondag 9 mei, de dag van Europa zelf, om 10u. 

 

Editie 2021 is een samenwerking van Europahuis Ryckevelde en VLEVA, de vaste partners, en dit jaar ook de Dienst Europa van Vlaams-Brabant en het Bureau van het Europees Parlement in België.

(Foto © Filip Van Roe)

De jaarlijkse State of the European Union

De 'State of the Union' is de jaarlijkse toespraak van de president van de Verenigde Staten van Amerika tot de leden van het Amerikaanse Congres waarin hij de staat van het land overschouwt en zijn plannen en politieke doelstellingen voor het volgende jaar bekendmaakt. 

Nog voor ook de voorzitter van de Europese Commissie besliste om jaarlijks in september een Europese 'State of the Union' uit te spreken, raakte Ryckevelde vzw door deze Amerikaanse traditie geïnspireerd voor een eigen 'State of the European Union'. Al gauw waren ook andere partners zoals het Vlaams-Europees Verbindingsagentschap (VLEVA), het Bureau van het Europees Parlement in België (recente edities) en het Vlaams Parlement (vorige edities) overtuigd om met dit jaarlijkse evenement de ‘Dag van Europa’ in de kijker te zetten in Vlaanderen. 

Vorige sprekers waren onder andere Dirk De Wachter (2020), Lieve Blancquaert (2019), Geert Hoste (2018), Kader Abdolah (2016), Jan Leyers (2012) en Geert Mak (2011). Bekijk hier het overzicht van eerdere edities van de State of the European Union.

 

Campagne Thuis in Europa

Herbekijk de debatten