Europa en het Europese ideeëngoed zijn niet enkel het speelterrein van wetenschappers, politici en technocraten. Daarom organiseerde we in het verleden twee wedstrijden voor jongeren: de 'Junior State' en de 'State of Arts'. De beste inzendingen werden beloond met prijzengeld. De wedstrijden liepen tot 2014.

 

1. De Junior State of the European Union

De Junior State of the European Union beloonde jongeren die hun visie over de toekomst van de Europese Unie op papier zetten. Hieronder vind je de winnaars van voorbije edities en hun essays.
 

Junior State 2014

 

De Junior State of the European Union beloonde jongeren die een paper schreven over de toekomst van de Europese Unie. De winnaars van de Junior State of the European Union 2014 zijn:

 

Junior State 2013

 

Tijdens de State of the European Union besteedden we ook dit jaar de nodige aandacht aan de visie van jongeren op het Europa van morgen.

De Junior State of the European Union beloont jongeren die een paper schrijven over de toekomst van de Europese Unie.

De eerste prijs ging naar Louise Willockx met haar paper 'Europa zoekt burgers' (Heilige Maagdcollege Dendermonde). De tweede prijs werd toegekend aan Evelien Cauwels, Sigrid Deprez en Pauline Vannieuwenhuyse van Sint-Bavohumaniora Gent. Hun paper kreeg de titel 'De EU ademt'. Michiel Haegeman (Sint-Jozefcollege Aalst) sleepte de derde prijs in de wacht met 'L'Union fait la force'.

 

Bekijk hier het videoverslag van de winnares Louise Willockx.

 

Junior State 2012

 

Tijdens de State of the European Union besteedden we ook dit jaar de nodige aandacht aan de visie van jongeren op het Europa van morgen. De Junior State of the European Union beloont jongeren die een paper schrijven over de toekomst van de Europese Unie.

De eerste prijs ging naar Philippe Baert met zijn paper 'Naar een Verenigde Staten van Europa' (Sint-Jozefscollege Aalst). De tweede prijs werd toegekend aan Filip Batselé van het Sint-Franciscus Instituut Melle. Zijn paper kreeg de titel 'Nieuwe spelregels voor het Oude Continent'. Ianthe Cooreman en Camille Lofongo (Sint-Bavohumaniora Gent) sleepten de derde prijs in de wacht met 'Europa, een toevluchtsoord of valkuil'.

 

Junior State 2011

 

De eerste prijs ging in 2011 naar Anke Senden met haar paper 'Ik europa, jij europaat, wij europaën' (Leiepoort, campus Sint-Hendrik Deinze). De tweede prijs werd toegekend aan de klas 6 WeWi van het Sint-Maarteninstituut Aalst. Hun paper kreeg de titel 'Toekomst van Europa'. Jolien Vanheule (Sint-Bavohumaniora Gent) sleepte de derde prijs in de wacht met 'Europa, een ver-van-mijn-bed show'.

 

Junior State 2010

 

De laureaten voor de Junior State of the European Union:

 

Junior State 2009

 
De laureaten van de Junior State 2009 (essay-wedstrijd voor leerlingen 3de graad secundair onderwijs) waren: 
 • Eerste prijs Junior State of the European Union 2009 (2.500 euro): Lieven Van Cauwenberghe, Klas 6 Grieks-Latijn, College Paters Jozefieten, Melle. "Een rood bolletje maakt een Europa van verschil ..."
 • Tweede prijs Junior State of the European Union 2009 (1.000 euro): Roeland Van Cleemput, Klas 6 Latijn-Wiskunde, Sint-Theresiacollege, Kapelle-op-den-Bos. "Waarom kies ik voor Europa?"
 • Derde prijs Junior State of the European Union 2009: Tim De Jonckheere, Klas 6GrWi(i), SHZMI, Deinze. "Het Paleis van de toekomst"

 

Junior State 2008

 
De laureaten van de Junior State of the European Union (essay-wedstrijd voor leerlingen 3de graad secundair onderwijs) waren:

 

Junior State 2007

 

De laureaten van de Junior State of the European Union (essay-wedstrijd voor leerlingen 3de graad secundair onderwijs) waren:

 

2. State of Arts

De State of Arts beloont jongeren die een creatief werkstuk maken over de toekomst van Europa. Hieronder vind je de winnaars van voorbije edities en hun inzendingen. Je vindt ook veel foto's van inzendingen voor de State of Arts op de Facebookpagina
 

State of Arts 2014

 
de State of Arts belonen we jongeren die een creatief werkstuk maken over de toekomst van Europa. De laureaten van de editie 2014 zijn:

 

 

State of Arts 2013

 
Een klas van SBSO De Varens uit Knokke sleepte de eerste prijs in de wacht met hun kunstwerk 'The Crazy European Game', een educatief spel dat verschillende aspecten van Europa belicht. De tweede prijs ging naar 'Elyseum' (zie foto), een bijzondere tekening van de kaart van Europa van Jordy Masselus van het PTI Kortrijk.
De school Visitatie uit Mariakerke ging aan de haal met de derde prijs dankzij hun werkstuk 'Europa Invisitatie'.

 

State of Arts 2012

 
Een klas van BuSO Sint-Idesbald uit Roeselare sleepte de eerste prijs in de wacht met hun kuntwerk 'Het gedrocht' (foto) dat de eurocrisis op een visuele manier voorstelt. De tweede prijs ging naar 'Vraag aan de burger', een filmpje gemaakt door een klas van het Heilig Hart instituut uit Heverlee.
Het SBSO De Varens uit Knokke-Heist ging aan de haal met de derde prijs dankzij hun werkstuk 'The delight of the EU'.

 

State of Arts 2011

 
Een klas van het zesde jaar van het Sint-Pieterscollege in Leuven sleepte de eerste prijs in de wacht met hun filmpje 'Europe's long walk'. De tweede prijs ging naar 'Ruben's gruwelen van de oorlog' (zie foto), een schilderij gemaakt door de klas Humane Wetenschappen van het Sint-Augustinusinstituut uit Bree.
Gust Bilcke (Leiepoort, Campus Sint-Hendrik Deinze) ging met zijn rapsong "euRAPa" met de derde prijs lopen.

 

State of Arts 2010

 

De prijswinnaars voor de State of Creanovative waren in 2010:

 • Eerste prijs: 'Europese aarde uit 27 lidstaten' (zie foto): BuSO Sint-Idesbald uit Roeselare
 • Tweede prijs: 'De slimste mens van Europa': Don Bosco uit Haacht
 • Derde prijs: 'Een wiki trip naar 2022': OLV Instituut Poperinge

 

State of Arts 2009

 

State of Creanovative (wedstrijd creatief werkstuk -kortfilm, cartoon, kunstwerk, multimedia... voor leerlingen 3de graad secundair onderwijs)

 • 1ste prijs State of Creanovative 2009: Klas5 WeWi6, Heilig-Hart College, Maasmechelen. 'Europa'
 • 2de prijs State of Creanovative 2009: Klas 6WWa, Sint-Maarteninstituut Aalst. 'Beleidsverklaring EU-tv'
 • 3de prijs State of Creanovative 2009: Klas 5.01, 5.02, 5.03, 5.04 en 5.05, BuSO Sint-Idesbald, Roeselare. 'In Europa telt ieder talent, Europa denkt groen, Europa in beweging, Europa kleurt de wereld, Europa één volk' (zie foto).

 

State of Arts 2008

 

De laureaten van de State of Creanovative (wedstrijd creatief werkstuk -kortfilm, cartoon, kunstwerk, multimedia... voor leerlingen 3de graad secundair onderwijs) waren:

 • gedeelde eerste prijs: Sint-Maartensinstituut uit Aalst 
 • gedeelde eerste prijs: KA Aarschot
 • gedeelde eerste prijs: Vrije Sint-Lambertusscholen uit Westerlo
 • gedeelde eerste prijs: Don Bosco uit Aalst

 

  Campagne Nee tegen nonsens

  Ontdek het hier