SpEUrnEUs

SpEUrnEUs is een jaarlijkse Europa wedstrijd voor leerlingen van de derde graad van het basisonderwijs in Vlaanderen. Het project is een samenwerking tussen het Vlaamse netwerk van Europe Direct Informatiecentra en Ryckevelde. De wedstrijd vindt jaarlijks plaats en vertrekt telkens van een ander, vernieuwend concept. De bedoeling van de wedstrijd is echter wel dat de leerlingen ontdekken hoe Europa in hun dagelijks leven aanwezig is. 
 

SpEUrnEUs 2016

 
In 2016 mochten de leerlingen online op zoek gaan naar Europa. Thomas Van Achteren, ook bekend als Ketnetwrapper, hielp hen op weg. Op de website www.speurneus-webquest.be konden de leerlingen met hun hele klas gedurende vijf weken zoekopdrachten doen. Die opdrachten bereidden hen voor op de grote finaledag. Op die dag kregen alle klassen de kans om te tonen hoeveel ze over Europa gevonden hadden. De beste klas per provincie mocht zich voor één jaar ‘Europese klas van het jaar’ noemen:

 

SpEUrnEUs 2015

 

In 2015 deden 418 klassen een ‘Ronde van Europa’: de leerlingen stapten met de hele klas op een virtuele bus en reisden zo door de Europese Unie. Chauffeur en gids van dienst was voormalig Europees ‘president’ Herman Van Rompuy. Hij nam de leerlingen mee naar het ijsarchief in Nuorgam, de stadsschouwburg van Plzen en de douanecontrole in Cabo da Roca. Op deze bestemmingen ontdekten ze achtereenvolgens de geschiedenis van de Europese Unie, de lidstaten en enkele verwezenlijkingen. De bestemmingen vormden de levels waarin leerlingen telkens individuele oefeningen vonden en een creatieve klassikale opdracht.

 

SpEUrnEUs 2014

 

De editie van 2014 speelde in op de Europese verkiezingen van dat jaar. SpEUrnEUs werd opgevat als een ‘verkiezingsstrijd’. 497 klassen maakten een eigen ‘klaskandidaat’ aan en probeerden in vier rondes zoveel mogelijk stemmen voor hem/haar te verzamelen. In de eerste drie rondes ontdekten de leerlingen de geschiedenis, de landen en de verwezenlijkingen van de EU. In de laatste ronde mochten ze zelf een idee voor een Europese wet opstellen. Ook in deze editie deelde Herman Van Rompuy virtueel zijn kennis met de leerlingen.

 

SpEUrnEUs 2013

 

In 2013 was Herman Van Rompuy opnieuw het gezicht van Speurneus. In deze editie stapten de leerlingen samen met Van Rompuy in een teletijdsmachine om in 4 ‘levels’ het verleden, heden en toekomst van de EU te ontdekken. Leerkrachten bepaalden zelf het tempo: binnen een periode van 5 weken kozen ze zelf wanneer ze met hun klas aan een nieuw level begonnen. Wie elk level doorliep, kreeg een persoonlijk certificaat van ‘Europees topexpert’. In 2013 deed een recordaantal scholen mee: maar liefst 601 Vlaamse klassen van het basisonderwijs.

 

SpEUrnEUs 2012

 

In 2012 daagde Herman Van Rompuy de leerlingen uit om meest Europese klas van Vlaanderen te worden. De klassen ontvingen vier weken lang een nieuwe uitdaging. De klas die per provincie het best scoorde, kreeg de titel ‘Meest Europese klas van Vlaanderen’ en viel in de prijzen. Er namen 571 klassen deel, goed voor meer dan 8.000 kinderen.

 

SpEUrnEUs 2011

 

In 2011 daagde de toen kersverse Europese president Herman Van Rompuy de leerlingen voor de eerste keer uit om meest Europese klas van Vlaanderen te worden. Hij nam hen vier weken op sleeptouw door de EU. Aan de hand van internetopdrachten kwamen ze niet alleen meer te weten over de realisaties van de EU, maar ook over de landen en de instellingen. Het vernieuwde concept scoorde goed in de Vlaamse scholen: 320 klassen namen deel.

 

SpEUrnEUs 2010

 

Speurneus 2010 bouwde verder op het concept van 2009 waar de leerlingen rondneusden in het huis van de familie Spiessens. Gedurende een hele maand verschenen er wekelijks nieuwe internetopdrachten op de site. Deze keer ging de familie Spiessens op reis en ontdekten de leerlingen hoe je Europa ook tegenkomt als je op reis gaat. In totaal namen 176 scholen deel.

 

SpEUrnEUs 2009

 
De webquest van 2009 was een online zoektocht in het huis van de familie Spiessens. De leerlingen kregen de opdracht rond te neuzen in het huis van de familie Spiessens. Op die manier ontdekten ze in de keuken, in de tuin en in de kamers van het huis hoe je Europa tegenkomt in je dagelijks leven. 202 scholen deden mee met deze editie van Speurneus.

 

SpEUrnEUs 2008

 

Speurneus 2008 was een online zoektocht voor leerlingen van het 5de en 6de leerjaar basisonderwijs. De centrale figuur 'Jonas' bezocht de Vlaamse provincies, telkens met een ander vervoermiddel. In elke provincie ging hij op zoek naar Europa. Centraal stond de impact van de EU op ons dagelijks leven. Klassen die erin slaagden om een code te ontcijferen, maakten kans op een prijs. Zo'n 200 klassen namen deel.

 

SpEUrnEUs 2006

 

De eerste versie van Speurneus werd uitgewerkt voor scholen uit West-Vlaanderen. Om kinderen duidelijk te maken dat Europa heel concreet in hun dagelijks leven aanwezig is, organiseerde Europe Direct West-Vlaanderen in 2006 'CuriEUzenEUze'. De leerlingen bezochten diverse plaatsen in de provincie en ontdekten zo hoe je in West-Vlaanderen Europa tegen kwam. Daarvoor kregen de kinderen gedurende 4 weken opdrachten voorgeschoteld die ze online moesten oplossen.

 

Campagne Thuis in Europa

Herbekijk de debatten