Imagine Europe

Imagine Europe is een samenwerking tussen Europahuis Ryckevelde en Spes Forum, samen met vele andere partners. 

 

Editie 2014: Europe out of conflict

 

 

'Europe out of conflict' was een spin-off van Imagine Europe. In 2014 kwamen 60 jongeren van 18 tot 30 jaar oud uit Bulgarije (Dobrich), Spanje/Catalonië (Barcelona), Polen (Warschau), Duitsland (Berlijn) en Zweden (Örebro) en België, samen in Brussel om na te denken over de toekomst van Europe.
Naar aanleiding van 100 jaar Groote Oorlog analyseerden de deelnemers hedendaagse conflicten aan de grenzen van de EU, maar ook de spanningen binnen de EU. Samen werkten ze een vredesverdrag uit, waardoor de vrede in het Europa van morgen, volgens de deelnemers, gevrijwaard wordt.
Dit project kon gerealiseerd worden dankzij de samenwerking met Evens Stiching en de steun van het programma Erasmus+ van de Europese Commissie en de Provincie West-Vlaanderen
Meer info: https://www.facebook.com/EUoutofconflict

 

Editie 2012: Letsgo5050

 

 

'Letsgo5050' was een spin-off van Imagine Europe. In 2012 bogen 50 kritische Vlaamse jongeren zich tijdens een jongerenconferentie over 5 Europese uitdagingen van vijftigplussers. De uitdagingen gingen over 'klimaat en ecologie', 'waarden en identiteit', 'sociaal Europa', 'economie' en 'Europa in de wereld'. Aan het einde van de conferentie legden de jongeren hun antwoorden op de uitdagingen opnieuw voor aan de vijftigplussers en volgde er een debat.
Dit project kon gerealiseerd worden met de steun van het programma Erasmus+ van de Europese Commissie en de Vlaamse overheid
Meer info: https://www.facebook.com/Letsgo5050

 

Editie 2010: Imagine Europe

 

 

'Imagine Europe' was een project voor studenten waarbij ze drie lezingen konden volgen, met daarna een workshop om de opgedane kennis te verwerken. In 2010 gaven volgende sprekers een lezing:

  • Lezing door Frank Delmartino: ‘Europe and its borders’

  • Lezing door Rik Coolsaet: ‘Europe in the world’

  • Lezing door Kathleen Van Brempt: ‘The North Sea Ring’

Dit project kon gerealiseerd worden met de steun van de Vlaamse overheid

 

Editie 2009: Imagine Europe

 

 

'Imagine Europe' was een project voor studenten waarbij ze drie lezingen konden volgen, met daarna een workshop om de opgedane kennis te verwerken. In 2009 gaven volgende sprekers een lezing:

  • Lezing door Marie-Anne Persoons: ‘Europe and education’

  • Lezing door Luc Van den Brande: ‘Europe of the regions’ 

Dit project kon gerealiseerd worden met de steun van de Vlaamse overheid

 

Editie 2008: Imagine Europe - Europese conferentie

 

 

'Imagine Europe: quest for the soul of Europe' was een Europese jongerenconferentie in 2008. Als voorbereiding op de conferentie namen de Vlaamse deelnemers deel aan lezingen van Prof. Katlijn Malfliet (‘Politics, Culture and Religion in Central and Eastern Europe’), Bart Staes (‘Europe and ecology’) en Léonce Bekemans ('Europe in a globalised world). Daarna ontmoetten 57 jongeren uit Vlaanderen, Spanje, Polen en Turkije elkaar in Brussel om de werking van Europa beter te leren kennen (bezoek aan Parlement, quiz en simulatie-oefening) en na te denken over hun ideale Europa. Aan het einde van de conferentie hadden de jongeren een eigen Europese grondwet opgesteld die voorgesteld werd aan de Europarlementsleden van de participerende landen. 
Dit project kon gerealiseerd worden met de steun van het programma Jeugd van de Europese Commissie en de Vlaamse overheid

 

Editie 2007: Imagine Europe

 

 

'Imagine Europe' was een project voor studenten waarbij ze drie lezingen konden volgen, met daarna een workshop om de opgedane kennis te verwerken. In 2007 gaven volgende sprekers een lezing:

  • Mia Doornaert: European values or universal values?
  • Wilfried Martens: Turkey, member of the EU?
  • Rik Torfs: God in the European Constitution?  

Dit project kon gerealiseerd worden met de steun van de Vlaamse overheid

 

Campagne Thuis in Europa

Herbekijk de debatten