Europahuis Ryckevelde op de EYE2018!

Op 1 en 2 juni trok Europahuis Ryckevelde met een groep van 25 enthousiaste jongeren naar Straatsburg voor het European Youth Event 2018. Daar ontmoetten ze zo'n 9.000 andere Europese jongeren en gingen er met elkaar in debat  over de toekomst van de Europese Unie. Voor Europahuis Ryckevelde was het de derde deelname. Ook in 2014 en 2016 namen we met een groep jongeren deel aan de EYE.

Hoe moet de Europese Unie van de toekomst er uitzien? Dat was de inzet van het ‘European Youth Event’. In het hart van de Europese democratie kregen de jongeren de kans om zich te ontplooien op politiek en sociaal vlak. De meest concrete voorstellen gaan na deze tweedaagse naar de Europarlementsleden, in de hoop dat zij er mee aan de slag gaan.

De leerlingen uit de scholen van het EPAS-project waren goed vertegenwoordigd: maar liefst 15 juniors gingen met ons mee naar Straatsburg. De rest van de groep bestond uit een mix van studenten en beginnende werknemers, allen met een interesse voor Europa. Ze volgden debatten en activiteiten over actuele thema’s zoals migratie, terrorisme, artificiële intelligentie en de Europese verkiezingen van ’19.

Iben Braeckevelt uit het VTI Tielt vond het vooral inspirerend om “nieuwe culturen te ontdekken, een kritische visie op te bouwen en al deze ervaringen uit te wisselen met de groep van Europahuis Ryckevelde”. Ook de vijf leerlingen uit het MSKA Roeselare nemen heel wat nieuwe ideeën mee naar hun school over Europese thema’s. Jakke Smolders van het Centrum Leren en Werken De Kering in Aalst genoot van de debatten die hij bijwoonde, bv. over populisme, en vond de sfeer op de EYE fantastisch: "Iedereen loopt er vrolijk rond en het is zo'n divers publiek!". 

De EYE2018 vervulde de verwachtingen en zoveel meer! Bekijk hier het filmpje op onze Facebook-pagina waarin de deelnemers vertellen wat ze belangrijk vinden aan de EU en waarom ze  graag willen deelnemen aan de Europese verkiezingen van 2019.

Bekijk hier het filmpje van het Bureau van het Europees Parlement in België waarin medewerkers Rosalie en Fauke vertellen over hun ervaring op de EYE.

Voor meer foto's en updates over onze deelname kan je terecht op onze Facebookpagina of op onze Instagramaccount @Europahuisryckevelde.

Campagne Thuis in Europa

Herbekijk de debatten