EU-FACTory laat jongeren van 13-14 jaar op een interactieve manier kennis maken met de Europese Unie. De EU-FACTory was een educatief project in opdracht van de Europese Commissie, en werd daarna overgenomen door de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Luxemburg.

Tijdens EU FACTory maken de deelnemers eerst kennis met het 'trainingscentrum', waar ze het ontstaan van de Europese samenwerking ontdekken. Daarna leren ze de bekendste gezichten van de EU-FACTory kennen (voorzitter van de Europese Commissie, president van Europa, voorzitter van het Europees Parlement, enz) en zien ze met eigen ogen enkele Europese verwezenlijkingen 'van de band rollen'. In de 'energiekamer' ontdekken ze de kracht van de diversiteit in Europa en in het 'labo' debatteren ze over de toekomst van de EU. Eindigen doen de leerlingen met het schrijven van een voorstel voor een nieuwe Europese wet.

Zo ontdekken deze jongeren op een heel leerrijke en plezant manier de geschiedenis van de Europese Unie kennen, de manier waarop er beslissingen genomen worden en welke beslissingen een impact hebben op hun dagelijks leven en denken ze na over waar het met het Europese project naar toe moet. 

Het EU FACTory project van de Europese Commissie liep in het schooljaar 2010-2011 en bereikte zo'n 1.000 deelnemers uit alle EU-lidstaten.
Daarna ging EU FACTory richting Luxemburg, waar het in 2011 opgesteld werd in het Musée d'Histoire in Luxemburg, om in juni 2012 naar Schengen te verhuizen, waar het tot de zomer van 2015 bezocht kon worden. 

Bekijk hier enkele foto's van de interactieve tentoonstelling

Campagne Thuis in Europa

Herbekijk de debatten