Omdat de huidige Britse regering geen meerderheid had in het Lagerhuis, kreeg Johnson zijn onderhandelde akkoord niet gemakkelijk door het Britse Parlement. Ook voor de andere politieke partijen leken nieuwe verkiezingen een kans om het brexit verhaal hun kant uit te sturen. En dus kwamen er nieuwe verkiezingen op 12 december 2019. De Britten stemden hierbij massaal voor de partij van Boris Johnson. 

Dat betekent dat hij nu zijn onderhandelde deal gemakkelijk door het Britse Parlement kan loodsen en dat de Britten wellicht op 31 januari 2020 de EU zullen verlaten. Maar eerst gaat nog een overgangsperiode in, waarbij de toekomstige handelsrelatie VK-EU nog onderhandeld moet worden. Tot dan blijft het Verenigd Koninkrijk nog in de interne markt van de EU. 

Op zoek naar grondige achtergrondinformatie over hoe dit allemaal zo ver is kunnen komen? Lees alles over de brexit in het brexit-dossier, of test je kennis en ontdek hoe desinformatie een rol speelde bij het brexit-refendum op de campagne-pagina

Campagne Thuis in Europa

Herbekijk de debatten