Dirk De Wachter over 'Corona Times in Europa'

Niemand minder dan Dirk De Wachter ging dit jaar in op onze vraag om de 'State of the European Union 2020' te verzorgen. Omdat het 'Corona Times' zijn, bracht hij zijn boeiend betoog voor de camera.

"Wat kan een psychiater vertellen over Europa?". Hij laat Europa op zijn sofa plaatsnemen. En dat levert heel wat stof tot nadenken. Kijk mee naar zijn 'State of the European Union' en ontdek het zelf: 

Het is een gedurfde State, waarin De Wachter de grenzen van Europa aftast. “Wat moeten we doen nu onze plezante, wellness-achtige leukigheidscultuur wegvalt?”. Verbinding en samenwerking zijn
voor hem de basisbeginselen van de menselijke vooruitgang én essentieel voor de succesvolle bestrijding van het coronavirus.

Editie 2020 is een samenwerking van Europahuis Ryckevelde en het Vlaams-Europees verbindingsagentschap (VLEVA), de vaste partners, en dit jaar ook het informatiepunt Europa Direct van de provincie Antwerpen en het Liaison Office van het Europees Parlement in België.

Foto's: © Leen Wouters Fotografie

----------------------------------------------------------------

De jaarlijkse State of the European Union

De 'State of the Union' is de jaarlijkse toespraak van de president van de Verenigde Staten van Amerika tot de leden van het Amerikaanse Congres waarin hij de staat van het land overschouwt en zijn plannen en politieke doelstellingen voor het volgende jaar bekendmaakt. 

Nog voor ook de voorzitter van de Europese Commissie besliste om jaarlijks in september een Europese 'State of the Union' uit te spreken, raakte Ryckevelde vzw door deze Amerikaanse traditie geïnspireerd voor een eigen 'State of the European Union'. Al gauw waren ook andere partners zoals het Vlaams-Europees Verbindingsagentschap (VLEVA) en het Vlaams Parlement (vorige edities) overtuigd om met dit jaarlijkse evenement de ‘Dag van Europa’ in de kijker te zetten in Vlaanderen. 

Vorige sprekers waren onder andere Lieve Blancquaert (2019), Geert Hoste (2018), Kader Abdolah (2016), Jef Lambrechts (2015), Koen Lenaerts (2014), Gerard Mortier (2013), Jan Leyers (2012) en Geert Mak (2011). Bekijk hier het overzicht van eerdere edities van de State of the European Union.

Campagne Thuis in Europa

Herbekijk de debatten