Online event 'Als de maskers vallen'

De documentaire ‘Mijn privacy en ik’ van journalist Tim Verheyden bewees nog maar eens hoe relevant het debat over technologie en privacy is in tijden van crisis, maar uiteraard ook in het dagelijkse leven. 1 jaar na de start van de eerste lockdown vragen we daarom  aan verschillende experten, burgers en politici hoe zij de stand van zaken zouden opmaken: welke methoden en technologieën zijn er tijdens deze crisis ingezet en welke impact heeft technologische innovatie op de aanpak van de crisis? Welke positieve trends komen hieruit voort? Of hebben we deuren geopend die misschien beter gesloten waren gebleven? En hoe ziet de juiste balans tussen de inzet van methoden/technologieën in naam van het algemeen belang enerzijds en de fundamentele rechten en vrijheden van individuen anderzijds er uit?

Deze vragen trekken we door naar het Europese niveau:  welke lessen kan de  EU hieruit kan trekken en hoe zorgen we ervoor dat er ook in de toekomst draagvlak blijft bestaan voor dit soort technologieën?

Technologie en privacy in tijden van crisis 

In het debat rond technolgie en privacy is niet alleen de politieke stem bepalend. Daarom interviewden we vooraf ook twee personen die van dichtbij bij het debat betrokken zijn en vanuit hun visie spreken over het thema. 

  • Jeroen Lemaire is filosoof, columnist en CEO van het Gentse AI-bedrijf In The Pocket: Jeroen pleit voor een transparant debat dat niet vervalt in steriele standpunten die neerkomen op 'of veiligheid of privacy'. Volgens hem moeten we beide stemmen samen aan tafel krijgen, open spreken over de veiligheids- en privacyrisico's en tot constructieve oplossingen komen.  
  • Jago Kosololsky is politicoloog, hoofdredacteur van MO* en na de reeks 'Privacy of je leven' misschien ook een beetje privacy-activist: Volgens Jago hebben we geen nood aan wetten die bepaalde technolgieën altijd toelaten of verbieden, maar moeten we brede afspraken maken over hoe technologie kan worden ingezet, hoe burgers erover moeten worden ingelicht en wat er moet gebeuren als bepaalde toepassingen plots veel meer kunnen dan oorspronkelijk was afgesproken. 

Beide gesprekken kan je hieronder integraal herbekijken

Jeroen Lemaire: 

Jago Kosolosky:

En wat denk jij? 

Ook burgers laten van zich horen in dit debat. Wij gingen alvast de straat op en vroegen aan voorbijgangers wat zij ervan zouden vinden om altijd en overal herkenbaar te zijn:

Blijf je gaag op de hoogte van onze evenementen? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en volg onze Facebookpagina voor alle updates. 

 

Campagne Thuis in Europa

Herbekijk de debatten