“Durf Dromen” is de voorbije jaren hét thema in het professionele leven van journaliste Annemie Struyf. Ze reisde doorheen Europa en ontmoette mensen die ervan dromen in een ander land een nieuwe start te maken en zo een fundamenteel verlangen vorm te geven. 

Vanuit die ervaringen formuleerde ze op 9 mei 2021, naar aanleiding van de dag van Europa, haar “State of the European Union”, haar visie op de toekomst van Europa. Bekijk hier “Durf dromen, Europa”. 

 

Editie 2021 van deze jaarlijkse “State” is een samenwerking van Europahuis Ryckevelde en VLEVA, de vaste partners, en dit jaar ook Europa Direct Vlaams-Brabant en het Bureau van het Europees Parlement in België.

Foto © Filip Van Roe

----------------------------------------------------------------

De jaarlijkse State of the European Union

De 'State of the Union' is de jaarlijkse toespraak van de president van de Verenigde Staten van Amerika tot de leden van het Amerikaanse Congres waarin hij de staat van het land overschouwt en zijn plannen en politieke doelstellingen voor het volgende jaar bekendmaakt.

Nog voor ook de voorzitter van de Europese Commissie besliste om jaarlijks in september een Europese 'State of the Union' uit te spreken, raakte Europahuis Ryckevelde door deze Amerikaanse traditie geïnspireerd voor een eigen 'State of the European Union'. Al gauw waren ook andere partners zoals het Vlaams-Europees Verbindingsagentschap (VLEVA) en het Bureau van het Europees Parlement in België overtuigd om met dit jaarlijkse evenement de ‘Dag van Europa’ in de kijker te zetten in Vlaanderen.

Vorige sprekers waren onder andere Dirk De Wachter (2020), Lieve Blancquaert (2019), Geert Hoste (2018), Kader Abdolah (2016), Jan Leyers (2012) en Geert Mak (2011). Bekijk hier het overzicht van eerdere edities van de State of the European Union.

Campagne Thuis in Europa

Herbekijk de debatten