De Europese Unie stelt wetgeving op voor vrijwel elk beleidsterrein. Vaak is die bepalend voor de regels waar burgers en bedrijven mee te maken krijgen. Op die manier raakt het Europese beleid iedereen. Daarom proberen allerlei spelers - van overheden tot burgerorganisaties - de Europese besluitvorming te beïnvloeden.Ook middenveldsorganisaties hebben er baat bij om het Europese beleid mee te sturen. Maar hoe begin je hieraan? Wat is de chronologie van de besluitvorming en welke Europese instellingen moet je aanspreken?

Deze webinars, georganiseerd door Europe Direct Oost-Vlaanderen, helpen jou en je organisatie op weg naar efficiënt Europees lobbywerk.
 

Programma

Deze workshop stond oorspronkelijk gepland op één dag. Omwille van de coronamaatregelen is deze omgevormd naar een driedelige webinarreeks, waarbij elke sessie voortbouwt op de volgende:

Wat weet je na deze webinarreeks?

  • Welke zijn de belangrijkste EU-instellingen in de besluitvorming en hoe werken ze.

  • Hoe komt een Europese verordening, richtlijn en besluit tot stand.

  • Wat zijn de mogelijkheden om te lobbyen bij de Europese instellingen.

  • Een stappenplan en enkele tips om zelf aan de slag te gaan.
     

Voor wie?

Middenveldorganisaties in Oost-Vlaanderen die een basis willen meekrijgen over de EU zelf en het lobbywerk op het Europese beleidsniveau.
 

Praktisch

Inschrijven doe je voor elk webinar apart. Zo ontvang je telkens een link en verwittiging wanneer de webinar start. Tijdens de webinar zijn oefeningen voorzien en is er een mogelijkheid om vragen te stellen via de chat. Achteraf blijft de chat open, en ook een video van elk webinar zal telkens nog toegankelijk zijn.

Je hoeft hiervoor geen extra software te downloaden. Enkel op de link klikken, kort registreren, en je komt in de webinar 'room'!

 

Campagne Thuis in Europa

Herbekijk de debatten