Op vrijwel ieder beleidsterrein wordt Europese wetgeving opgesteld. Vaak is de wetgeving uit de EU bepalend voor de regels waar burgers en bedrijven mee te maken krijgen. Het beleid dat binnen de Europese unie gemaakt wordt raakt iedereen. Daarom proberen allerlei spelers - van overheden tot burgerorganisaties - de besluitvorming te beïnvloeden.

Maar hoe begin je hieraan? Wat is de chronologie van de besluitvorming en welke Europese instellingen moet je aanspreken? Welke kennis en vaardigheden moet je hebben? Wat is het belang van een Europese koepelorganisatie? En wat zijn dé praktische tips die je best kan gebruiken in je lobbywerk?

Deze workshop, georganiseerd door Europe Direct Oost-Vlaanderen, formuleert een antwoord op deze vragen en helpt jou en je organisatie op weg naar een efficiënt Europees lobbywerk.

 

Wat weet je na deze workshop?

  • Welke instellingen er zijn en hoe deze werken.
  • Hoe een Europese verordening, rijchtlijn en besluit tot stand komt.
  • Wat de mogelijkheden zijn om te lobbyen bij de Europese instellingen.
  • Enkele kneepjes van het vak leren om zelf aan de slag te gaan.
  • Gemotiveerd en geïnspireerd stappen ondernemen om te gaan lobbyen op Europees niveau.

Voor wie?

Middenveldorganisaties die een basis willen meekrijgen over de EU zelf en het lobbywerk op het Europese beleidsniveau. Deze vorming is ook ideaal als start voor organisaties die zich in de nabije toekomst willen profileren als middenveldactor op het Europees beleidsniveau.

Programma

Voormiddag

Rosalie De Waele van Europahuis Ryckevelde zorgt voor een heldere uiteenzetting van de Europese Unie, haar instellingen en bevoegdheden. Je komt te weten wat exclusieve, gedeelde en aanvullende bevoegdheden juist inhouden en ook een aantal termen als de ‘triloog’ en de rol van een rapporteur worden toegelicht. Per instelling wordt bekeken hoe je het best hiervoor kan lobbyen.

Namiddag

Tijdens het praktisch deel bekijken we 10 concrete tips om een eerste lobbyactiviteit op gang te trekken. Dit deel is doorspekt met oefeningen.

Praktisch

De workshop vindt plaats op maandag 16 maart van 10u tot 16.30u in de Gouvernementstraat 22, Gent (auditorium).

Deelname is gratis, inschrijven verplicht. Er is plaats voor 50 deelnemers, schrijf je dus snel in! Er wordt gevraagd om de hele dag aan de vorming deel te nemen. Broodjesmaaltijd wordt voorzien. Inschrijven doe je hier. 

 

Campagne Brexit

Ontdek meer