Europa door de lens van Lieve Blancquaert

In 2019 sprak Lieve Blancquaert de State of the European Union uit met als titel 'Ik ben een Europeaan'. Vanuit persoonlijke ervaringen neemt Lieve ons mee in haar beeldend verhaal over Europa. Een kritische, menselijke visie over de EU van vandaag. 

Lieve: “Ooit is Europa begonnen als EGKS, de unie voor kolen en staal. Mijn droom voor ons is de Europese Unie voor geluk, voor kansen en solidariteit.”

Bekijk hier het videoverslag van de State of the European Union 2019.

Georganiseerd door Europahuis Ryckevelde, het Vlaams-Europees verbindingsagentschap (VLEVA) en het Informatiepunt Europa Direct van de Provincie Oost-Vlaanderen.

_________________________________

De jaarlijkse State of the European Union

De 'State of the Union' is de jaarlijkse toespraak van de president van de Verenigde Staten van Amerika tot de leden van het Amerikaanse Congres waarin hij de staat van het land overschouwt en zijn plannen en politieke doelstellingen voor het volgende jaar bekendmaakt. 

Nog voor ook de voorzitter van de Europese Commissie besliste om jaarlijks in september een Europese 'State of the Union' uit te spreken, raakte Ryckevelde vzw door deze Amerikaanse traditie geïnspireerd voor een eigen 'State of the European Union'. Al gauw waren ook andere partners zoals het Vlaams-Europees Verbindingsagentschap, het Vlaams Parlement (vorige edities) en dit jaar ook de Provincie Oost-Vlaanderen overtuigd om met dit jaarlijkse evenement de ‘Dag van Europa’ in de kijker te zetten in Vlaanderen. 

Vorige sprekers waren onder andere Geert Hoste (2018), Kader Abdolah (2016), Jef Lambrechts (2015), Koen Lenaerts (2014), Gerard Mortier (2013), Jan Leyers (2012) en Geert Mak (2011). Bekijk hier het overzicht van eerdere edities van de State of the European Union en de wedstrijden.

Campagne Thuis in Europa

Herbekijk de debatten