logo
Wedstrijden
Kalender

Blijf op de hoogte

van onze - en Europese - activiteiten rond democratie en burgerschap via Facebook, Twitter en onze nieuwsbrieven ‘Europa’ en ‘internationalisering’

Word vrijwilliger

Werk je graag mee aan onze Europa-activiteiten? Klik hier

Europa in balans

Wat

Europa in balans

Dat Europa een economisch project buiten categorie is, hoeft geen betoog. Dat die uitzonderlijke integratie ons dagelijks leven beïnvloedt, ervaart iedereen. De West-Vlaamse hogeschoolstudenten van nu zullen meedraaien in het economisch bestel van morgen. De kans is klein dat ze ‘Europa’ daar niet zullen zien opduiken.

Daarom ontwikkelde de provincie West-Vlaanderen in samenwerking met Ryckevelde vzw en Ruben Lombaert en met steun van de Vlaamse overheid dit didactische
pakket ‘Europa in balans?’. Het is uitgewerkt voor studenten uit economische, pedagogische en sociale richtingen en hun docenten. Het pakket behandelt die aspecten van de Europese integratie waarmee de studenten in hun opleiding en hun toekomstige werkveld gegarandeerd te maken zullen krijgen.

Het pakket bestaat uit vijf delen. In het eerste deel wordt het ontstaan en de werking van de Europese Unie uiteengezet. Dit deel laat de docenten toe een zeker
begrip van de Europese context in parate kennis voor de studenten om te zetten. Die context is immers nodig om de concretere materie in de volgende delen te kunnen plaatsen. Een beperkt aantal oefeningen laat toe de opgedane kennis te verwerken.

Het tweede en derde deel zijn het meest uitgebreid. Op een heldere en gevatte manier wordt de Europese samenwerking op het vlak van economie en sociaal beleid uitgewerkt. De technische kant van de zaak wordt vakkundig overstegen door met talloze voorbeelden de concrete realisaties te illustreren. De docenten kunnen vrij kiezen welke onderdelen voor hun doelgroep in aanmerking komen.

Het vierde deel van het pakket heeft vooral een informerende bedoeling. Het schetst de mogelijkheden die de EU voor studenten schept om in een andere lidstaat te studeren of later te werken. Het vijfde deel van deze publicatie is gewijd aan belangrijke informatiebronnen. 


Europa in Balans is een realisatie van Ryckevelde in samenwerking met Europe Direct West-Vlaanderen en met steun van de Vlaamse overheid.
Laatste update: juli 2014.

 

Download hier 'Europa in balans' (gratis)

We sturen je graag via e-mail de link om 'Europa, in balans?' te downloaden. Vul hiervoor onderstaand formulier in. We vragen deze gegevens om ons educatief materiaal te kunnen evalueren en verbeteren.