logo
Wedstrijden Kalender

Blijf op de hoogte

van onze - en Europese - activiteiten rond democratie en burgerschap via Facebook, Twitter en onze nieuwsbrieven ‘Europa’ en ‘internationalisering’

Word vrijwilliger

Werk je graag mee aan onze Europa-activiteiten? Klik hier

State of the EUDe 'State of the Union' is de jaarlijkse toespraak van de president van de Verenigde Staten van Amerika tot de leden van het Amerikaanse Congres waarin hij de staat van het land overschouwt en zijn plannen en politieke doelstellingen voor het volgende jaar bekendmaakt. 

Nog voor ook de voorzitter van de Europese Commissie besliste om jaarlijks in september een Europese 'State of the Union' uit te spreken, raakten het Vlaams Parlement, Ryckevelde vzw en het Vlaams-Europees Verbindingsagentschap door deze Amerikaanse traditie geïnspireerd voor een eigen 'State of the European Union'. Dit is het jaarlijkse evenement om 9 mei, de ‘Dag van de Europese Unie’, in de kijker te zetten in Vlaanderen. We dagen een gerenommeerd gastspreker uit om zijn of haar mening te geven over de meest recente ontwikkelingen in Europa en zijn of haar visie over de toekomst van de Europese Unie toe te lichten.


Vorige sprekers waren onder andere Koen Lenaerts (2014), Gerard Mortier (2013), Jan Leyers (2012) en Geert Mak (2011). Je vindt hun speeches terug in het linkermenu onder 'State of the European Union'. Van zodra de spreker voor 2015 bekend is, komt u het hier te weten. 

De State of the European Union wordt uitgesproken in het Vlaams Parlement. De eerstkomende editie vindt plaats op donderdag 7 mei 2015
 

Wedstrijden


Europa en het Europese ideeëngoed zijn niet enkel het speelterrein van wetenschappers, politici en technocraten. Daarom organiseren we twee wedstrijden voor jongeren waarbij zij de opdracht krijgen om op literaire en/of creatieve manier hun visie op de toekomst van de Europese Unie weer te geven. De beste inzendingen worden beloond met prijzengeld.

Junior State of the European Union

De Junior State of the European Union beloont jongeren die hun visie over de toekomst van de Europese Unie op papier zetten. De deadline is 3 april 2015. Klik hier voor het wedstrijdreglement.
 

State of Arts

Daarnaast belonen we met de State of Arts ook jongeren die een creatief werkstuk maken over de toekomst van Europa. De deadline is 3 april 2015. Klik hier voor het wedstrijdreglement.


Foto's