logo
Wedstrijden
Kalender

Blijf op de hoogte

van onze - en Europese - activiteiten rond democratie en burgerschap via Facebook, Twitter en onze nieuwsbrieven ‘Europa’ en ‘internationalisering’

Word vrijwilliger

Werk je graag mee aan onze Europa-activiteiten? Klik hier

State of the EU

 

Jef Lambrecht: 'Europa na de Arabische lente'


Ryckevelde vzw, het Vlaams Parlement en het Vlaams-Europees verbindingsagentschap organiseerden op 7 mei 2015 de elfde editie van de State of the European Union.

Naar aanleiding van de dag van Europa op 9 mei vragen we telkens een vooraanstaand spreker om vanuit zijn of haar perspectief luidop na te denken over Europa en onze gezamenlijke toekomst.

Dit jaar sprak auteur en journalist Jef Lambrecht deze State of the European Union uit. ‘Europa na de Arabische lente’ was geïnspireerd op zijn nieuwe boek 'IS, het nieuwe terrorisme van Daesh en de ondergang van de Moslimbroederschap’.

Lees de State of the European Union door Jef Lambrecht hier na. 


De jaarlijkse State of the European Union


De 'State of the Union' is de jaarlijkse toespraak van de president van de Verenigde Staten van Amerika tot de leden van het Amerikaanse Congres waarin hij de staat van het land overschouwt en zijn plannen en politieke doelstellingen voor het volgende jaar bekendmaakt. 

Nog voor ook de voorzitter van de Europese Commissie besliste om jaarlijks in september een Europese 'State of the Union' uit te spreken, raakten het Vlaams Parlement, Ryckevelde vzw en het Vlaams-Europees Verbindingsagentschap door deze Amerikaanse traditie geïnspireerd voor een eigen 'State of the European Union'. Dit is het jaarlijkse evenement om 9 mei, de ‘Dag van de Europese Unie’, in de kijker te zetten in Vlaanderen. 

Vorige sprekers waren onder andere Koen Lenaerts (2014), Gerard Mortier (2013), Jan Leyers (2012) en Geert Mak (2011). Je vindt hun speeches terug in het linkermenu onder 'State of the European Union'. 
 

Programma 7 mei 2015


12.00 Ontvangst
12.30 Verwelkoming door Jan Peumans, voorzitter van het Vlaams Parlement.
12.40 State of the European Union door Jef Lambrecht: ‘Europa na de Arabische lente’.
13.30 Receptie
14.30 Einde

Lees de State of the European Union door Jef Lambrecht hier na.

 

 Wedstrijden


De twee wedstrijden voor jongeren waarbij zij de opdracht krijgen om op literaire en/of creatieve manier hun visie op de toekomst van de Europese Unie weer te geven, gaan niet door in het schooljaar 2014-2015.