logo
Wedstrijden Kalender

Word vrijwilliger

Werk je graag mee aan onze Europa-activiteiten? Klik hier

State of the EU

Naar aanleiding van de Dag van Europa (op 9 mei) organiseren Ryckevelde vzw, het  Vlaams Parlement en het Vlaams-Europees Verbindingsagentschap (VLEVA) jaarlijks de 'State of the European Union', een lezing over de Europese integratie door een vooraanstaande Europa-watcher.

Dit jaar kijken we uit naar de State van prof.dr. Koen Lenaerts, Vicepresident van het Hof van Justitie van de Europese Unie. Hij zal het hebben over "Europa: waarde(n)vol, en dus de moeite waard". De State gaat door op donderdag 8 mei 2014 in het Vlaams Parlement. 

Vorige jaren verwelkomden we ondermeer Gerard Mortier (2013), Jan Leyers (2012) en Geert Mak (2011). Klik op de desbetreffende jaartallen in het linkermenu voor meer informatie over voorgaande edities
 

Programma 8 mei 2014

10.30   Ontvangst
11.00   Verwelkoming door de voorzitter van het Vlaams Parlement
11.15   ‘Junior State of the European Union’: bekendmaking van de winnaars en voordracht van de winnende bijdrage
11.45   ‘State of Arts’: bekendmaking van de winnaars en presentatie van het winnende project
12.00   Broodjeslunch
13.00   ‘State of the European Union’ door prof. dr. Koen Lenaerts
13.40   Receptie
14.30   Einde
 

Inschrijven

Inschrijven is gratis en doe je voor vrijdag 2 mei 2014:
• Via e-mail: dienst.europa@vlaamsparlement.be
• Telefonisch op het nummer 02 552 41 45

Wedstrijden

Ryckevelde, het Vlaams Parlement en VLEVA dagen ook elk jaar Vlaamse jongeren uit om een beeld te schetsen van hun ideale Europa, ofwel via een essay ofwel door middel van een creatief werkstuk. De uitreiking van de prijzen gebeurt in het kader van de State of the European Union, in het Vlaams Parlement. 


Bekijk hieronder het promotiefilmpje voor beide wedstrijden.

Brussels 2040 from Roel Nollet on Vimeo.

De Junior State of the European Union

De Junior State is een essay-wedstrijd voor leerlingen/klassen uit de derde graad van het secundair onderwijs. Om mee te dingen naar de prijs, schrijf je een vijfpuntenprogramma voor Europa's toekomst.  De deadline is 28 maart 2014. Kijk voor meer informatie in het linkermenu bij wedstrijdreglement.

De State of Arts

De State of Arts laat leerlingen/klassen toe creatief en innovatief te zijn. Werkstukken in de meest uiteenlopende vormen (computer-animatie, kunstwerk, machine, cartoon, …) rond Europa komen voor de prijs in aanmerking. Ook deze wedstrijd richt zich op leerlingen/klassen van de derde graad secundair onderwijs. De deadline is 28 maart 2014. Kijk voor meer informatie in het linkermenu bij wedstrijdreglement.

 

De State of the European Union

De State of the Union is de jaarlijkse toespraak van de president van de Verenigde Staten tot de leden van het Amerikaanse Congres waarin hij de staat van het land overschouwt en zijn plannen en politieke doelstellingen voor het volgende jaar bekendmaakt. 

Geïnspireerd door deze traditie nodigen het Vlaams Parlement, Ryckevelde vzw en het Vlaams-Europees Verbindingsagentschap jaarlijks een spraakmakende persoon uit om in de week van 9 mei, de ‘Dag van de Europese Unie’, een State of the European Union uit te spreken. De gastspreker wordt uitgedaagd om zijn of haar mening te geven over de meest recente ontwikkelingen in Europa en zijn of haar visie over de toekomst van de Europese Unie toe te lichten. De State of the European Union wordt uitgesproken in het Vlaams Parlement. 

Het idee van een Europese versie van de 'State of the Union' vindt sedert enkele jaren ook ingang bij de Europese instellingen. Zo geeft de voorzitter van de Europese Commissie elk jaar in september een 'State of the European Union' in het Europees Parlement.
 

Klik hier voor enkele foto's van de editie 2013. Je kan alle voorgaande edities bekijken door in het linkermenu te klikken op het gewenste jaartal.